Gyakran Ismételt Kérdések (GY.I.K.)

Hol alakulnak ki az izületi problémák?
Szinte minden ortopédiai panasz alulról kezdődik, a gerinc-, térd- és csípőproblémák egyik kiindulópontja a lábfejből, a lúdtalpból és a haránt boltozat süllyedéséből indul ki.

Milyen módon lehet megszűntetni ezeket a problémákat?
A speciális betétek képesek megszüntetni a fájdalmakat és visszaállítani a lábfej egészséges állapotát.

Miért célratörő a számítógépes talpvizsgálat?
A számítógépes vizsgálat módszerünk Franciaországból származik, ahol a sportolók részvételével fejlesztették ki ezt a típusú talpbetét. Ennek lényege, hogy mindenkinél kimutatja a lábra jutó terhelést, ennek felhasználásával pedig olyan talpbetét készíthető el, mely kifejezetten ezt az egyediséget követve segít kialakítani a megfelelő lábtartást, tehermentesítve a szervezetet.

Miért fontos a testsúly egy talpbetét készítésénél?
Egy talpbetét elkészítésénél az egyik legfontosabb paraméter a testsúlyunk, amikor rákérdezek erre, bizony sokszor félve válaszolnak a hozzánk betérők. Pedig ez rendkívül fontos, hiszen a betét anyagát is a súly figyelembe vételével választjuk ki, a speciális merevítéseket az alkat alapján alkalmazzuk.

Hazánk népbetegsége a túlsúly, a mozgáshiányból fakadó testtömeg növekedés. Mennyiben befolyásolja ez a lábunk egészségét?

A talpbetét elsődleges célja az, hogy kialakítsa a megfelelő tartást és folyamatos kontroll alatt tartsa lábunkat. A túlsúlyos embereknél a lábra nagyobb nyomás jut, a betétnek ennek megtartásában is fontos funkciója van. Mivel betéteinket hosszú távra készítjük, így alapos vizsgálat után készül el a pontosan az adott alanyhoz illeszkedő, az ő alkatához igazított betét. Szintén fontos az, hogy ha valakinek nagyobb változás áll be a súlyában, például lefogy 20-30 kilogrammot, akkor érdemes újra megnézetni a betétet.

A súly után térjünk át a magasságra, hiszen a rendkívül magas embereknek általában nagy lábuk van. Számukra is fontos a betét?
Természetesen, bár az alátámasztás itt már megvan. Kosárlabdázók számára készítettem már betétet, náluk például a lábközép csontok, az ujjpercek, a szalagok sokkal hosszabbak. Ezek mint befolyásolják a boltozatot, melynek elváltozása befolyásolhatja a teljes testtartást.

A különböző problémákhoz mindig más típusú talpbetétet ajánlotok?

Ez mindig a számítógépes vizsgálattól függ, mely hajszálpontosan megmutatja mindenki esetében, hogy pontosan mire is van szüksége. Ez lehet csak egy egészséges szinten tartás, hiszen a megelőzés a legfontosabb, ha valaki odafigyel erre, és egy biztos és jó tartást adó betétet vásárol, akkor megelőzheti a problémákat. Súlyosabb, már kialakult betegség és panasz esetén mindenképpen személyre szabott betétet javasolunk.

Kinek ajánljuk az egyedi talpbetétek használatát?
Sportolók számára, de nem csak náluk ajánlott ennek viselete, hanem az olyan munkát végzőknél is, ahol a láb fokozott terhelésnek van kitéve. Ilyenek a felszolgálók, a fodrászok és valamennyi olyan szakma képviselője, ahol a lábra folyamatosan egyoldalú, de fokozott terhelés jut.

Miért fontos minnél előbb megelőzni, kezelni az esetleges fájdalmakat?
Egy-egy kialakuló betegség vagy panasz megszüntetése nagyon fontos, hiszen életünket megkeserítheti egy apró, állandó fájdalom. Ennek elkerülése, vagyis a megelőzés így kiemelt fontosságú, egy kis odafigyeléssel már a mai rohanó világban nagy terhelést kapó gyermekeinket is megóvhatjuk a lúdtalp vagy a megsüllyedt haránt boltozat okozta kellemetlenségtől. A kellő időben alkalmazott speciális talpbetét megkímélheti gyermekeinket olyan fájdalmas elváltozásoktól, melyek az idő előrehaladtával egyre kellemetlenebb panaszokat jelenthetnek.

Hány éves kortól ajánljátok ezeket a betéteket, mikor érdemes odafigyelniük erre a szülőknek?
Születésünkkor gyengék a talpszalagjaink, és emiatt egészen hat éves korig nem javasolt a talpbetét, ebben a korban inkább egy speciális sarkú cipő hordását javasoljuk. Hat-hét éves korban – amikor megkezdődik a hirtelen növés, és emiatt kell egy kis segítség a talpnak – javasolt az első talpbetét, és ha szükséges, egészen 16 éves korig lehet ezzel a láb tartását, a boltozat süllyedését javítani. Ezzel komoly segítséget nyújthatunk a gyermekek szervezetének nemcsak a láb, hanem ezzel együtt az egész test helyes tartásának kialakításában.

Mennyire jellemző fiatalokra, hogy már hat éves korban szükség van betétre?
Sajnos túlzottan is, ez a probléma a mai gyerekek 80 %-t érinti. Én azt szoktam javasolni, hogy ebben a korban érdemes csináltatni egy talpvizsgálatot, amely pontosan rámutathat az esetleg meglévő gondokra, melyeket ekkor még lehet korrigálni. Ha szükség van talpbetétre, akkor annak hordásával kiküszöbölhetőek az elváltozások, és félévenkénti kontroll vizsgálatokkal nyomon lehet követni a láb tartásának kialakulását és változásait.

Hogyan zajlik egy talpvizsgálat?
Természetesen a felnőttekhez hasonlóan itt is készítünk egy speciális számítógépes talpvizsgálatot, melyet a gyermekeknél még kiegészít egy tükrös podoscope vizsgálat is, a két eredmény alapján pedig 100 %-ig az egyén lábának tulajdonságaira épülő talpbetét készíthető. A számítógépes vizsgálat előnye, hogy megőrzi az adatokat, és fél év múlva lemérhető vele a változás.

Mik a tapasztalatok, a gyermekkori kezelés mennyire csökkenti a felnőttkori panaszok kialakulásának lehetőségét?
Ha a gyermekkorban sikerül kialakítani a láb boltozatát, akkor felnőttként jóval kisebb az ilyen típusú panaszok kialakulásának lehetősége. Természetesen azoknak, akik komoly és nehéz fizikai munkát végeznek, vagy sokat állnak egy helyben, érdemes felnőttként is ilyen talpbetétet hordaniuk, hiszen az igénybevétel erősen kihathat a lábakra. Ugyanez igaz a sportolókra is, akik számára szintén javasolt a speciális, személyre szabott talpbetét. Fontos ugyanakkor, hogy a sport betéteket fiatal korban nem szabad állandó használatra fogni. 14-16 éves korig a legfontosabb a láb helyes tartásának kialakítása, hiszen ezzel a szó szoros értelmében biztos alapokon nyugodhat szervezhet.